[TOPP]

2016-06-13

Berätta din historia

I vår samarbetade Unga på Operan med dramatikern Martina Montelius med projektet Berätta din historia. Det blev möjligt tack vore en donation från Wallenius Lines. Syftet var att leta upp skolklasser med nyanlända ungdomar och arbeta med skrivworkshop och devising som skulle leda till sceniska uppträdanden. Dramaturgen Sigrid Herrault besökte ungdomarnas föreställning i Rågsved.

”Här kommer vi, nu är vi här”, sjungs det i kör från scenen. Nyanlända elever från åk 5 på Rågsveds grundskola uppträder framför publik efter att ha repeterat i knappt tre dagar. Vi bjuds på streetdans, solosång på pashto, jonglering och rörelseteater.

Samspelet mellan scen och salong är intensivt, publiken skrattar och en del är berörda till tårarna. Efter föreställningen blir det dags att säga ”hejdå” till Martina Montelius och Unga på Operans pedagoger. Avskedet är känslosamt och det utbyts många varma kramar.

Det har funnits mycket humor, glädje och vilja i den här klassen, berättar Martina Montelius, initiativtagare till projektet. Hon hade funderat i flera år på att hitta rätt form till ett projekt med nyanlända ungdomar, då flyktingskap handlar om känsliga saker, gäller det att gå varsamt tillväga. Av en slump nämnde hon sina funderingar till Unga på Operan och resultatet blev ett samarbete. Tillsammans med pedagogerna Anna- Lena Efverman, Sara Danielsson och Mikael Sundin, har Berätta din historia genomförts även på Annerstaskolan i Flemingsberg och på Höglundaskolan i Jordbro. Fortsättning följer i höst på flera skolor.

Martina Montelius beskriver upphovet till sitt intresse att arbeta med nyanlända barn- och unga:

- Mina barn går i en skola där det talas olika språk. Min dotters reaktion var att bli avundsjuk på barnen som kan fler språk. Men hon förstod sen att människor förflyttar sig inte till ett annat land bara för att det är roligt utan på grund av krig och svåra omständigheter i sina hemländer. Människor som finns i min närhet och som jag och mina barn tycker om, är asylsökande.