[TOPP]

2016-03-08

Besök i Vallonien

I februari hälsade Unga på Operans dramaturg på Valèrie Urbain, ledaren för barn- och ungdomsverksamheten vid Opéra Royale de Wallonie-Liège. I samarbete med det europeiska nätverket RESEO bjöd det belgiska operahuset på sin samproduktion med Teatro Sociale di Como (Italien), Opéra de Rouen Haute-Normandie (Frankrike) och Theater Magdeburg (Tyskland). Föreställningen var ett delaktighetsprojekt med titeln Milo & Maya.

I Wallonie-operans version var Milo & Maya, komponerad av Matteo Franceschi, ett samarbete mellan professionella artister på scen, ett 20-tal musiker i orkestern varav en del av dem var konservatorieelever. Skolklasserna i publiken fick agera som kör. Eleverna fick träna in sångpartierna under ledning av pedagoger i förväg och bekanta sig med helheten av verket. När de väl kom till operahuset i Liège och tog plats i salongen, visade Valèrie Urbain att en lätt belysning skulle gå på i salongen, när det var dags för kören att träda in. Dirigenten vände sig under körpartierna mot salongen och dirigerade den unga sjungande publiken.

Under föreställningen hade mellanstadieungdomarna full fokus på verket. Enligt Valèrie Urbain bygger delaktigheten upp förväntningar – man har förberett sig och vet att man också medverkar och känner ett större engagemang i teaterupplevelsen. Det har även visat sig, att upplevelsen har en efterklang långt efter att föreställningsdagen passerat, barnen minns och pratar om det som de har varit med om.

Efter föreställningen bjuder Valèrie Urbain mig på rundtur i huset. Den gamla byggnaden har renoverats och fått digitalstyrd scenteknik och det har byggts en ny lokal på taket av den klassiska byggnaden. Där gör man b l a aktiviteter med barnen.

Samtalet mellan oss kretsar kring samtida ungdomens behov av att vara delaktig, då de är vana vid interaktivitet och det ökar deras engagemang i berättelsen på scen.

Av: Sigrid Herrault,

Unga på Operans dramaturg

LÄNKAR
Om den interaktiva operan Milo & Maya http://www.operaliege.be/en/activities/milo-maya

Nätverket RESEO http://www.reseo.org/