[TOPP]

2016-09-20

Höstfärger – stråkvartetten ger familjekonsert

Lördagen den 1 oktober blir det familjekonsert i Guldfoajén med hösten som tema. Jakob Ruthberg, violasten i Kungliga Hovkapellet, berättar om musiken, stråkinstrumenten och känslan av närheten till publiken.

Vad kan publiken förvänta sig från stråkvartetten den här gången?

Vårt mål är att bjuda publiken på både klassiskt och modernt. Det blir Mozart och Vivaldi men även filmmusik ur Disney. Vi vill att barnen ska få båda sidorna – det som de känner igen och det klassiska som kanske är nytt för dem. Vi musiker är öppna för olika genrer.

Många barn lever i en verklighet utan klassisk musik. Vi vill att de ska få möjlighet att få lyssna på de gamla musikskatterna. Mina egna barn skulle utan problem kunna äta pizza och hamburgare varje dag men jag vågar utmana dem med blodpudding ibland! Livet är stort. Varför begränsa det?

Under konserten har vi även pedagogiska inslag. Det är alltid roligt att ta tillfället i akt och visa upp stråkinstrumentens unika egenskaper, för min del handlar det om att väcka intresse för altfiolen.

Berätta lite mer om altfiolens plats bland stråkinstrumenten…

Fiolerna/violinerna är det ljusa i luften, himlen högt upp. Cellon är basen, botten. Violan, som altfiolen också heter, är i mellanläge. Ur min egen synvinkel är altfiolen fyllningen i kakan.

Vad uppskattar du mest med att spela i mindre format?

I det stora förmatet finns det ett naturligt avstånd i rummet till publiken, i Guldfoajén uppstår närhet mellan musiker och lyssnare. Det är speciellt härligt med barnen, de är omedelbara och saknar förutfattade meningar, vilket gör att det blir högt i tak när man spelar. Man vet aldrig vad man får för reaktion från barnen men även från de vuxna ibland!

Jag älskar att träffa publiken och vara nära dem – de är mina uppdragsgivare och domare. Applåderar de, är jag lycklig. Ibland missar man och spelar fel, vi är trots allt människor, då tror jag att det är viktigt att inte bli allt för besviken på sig själv. När helheten tilltalar publiken och gör de glada, då är även jag nöjd.

Det är viktigt att avdramatisera finkulturen och sluta kalla det för finkultur. Våra portar är öppna för alla. Det är en stor upplevelse att få ta del av musiken och bara njuta!

De övriga medverkande i stråkvartetten är Ylva Larsson, Berit Matsson och Tommy Svanström.

Sigrid Herrault