[TOPP]

2017-02-28

Kapellmästaren som får musiken att svänga

Kapellmästaren och pianisten Anna Christensson håller på att lägga upp arbetet med barnoperan Den långa långa resan och förbereder tillsammans med sångaren Conny Thimander konserten Med Conny in i musiken. 

Vad gör du som kapellmästare?

Termen kapellmästare används numera oftast i populärmusikaliska sammanhang, men min uppgift i Den långa långa resan blir att leda orkestern från pianot. Det är alltså ingen dirigent med utan alla inblandade sångare och musiker driver musiken framåt gemensamt, och plockar impulser från varandra. Då blir min roll att leda repetitionerna och sen att på föreställningarna ha ansvaret för att det håller ihop.

Jag tycker det är kul när man kan få folk att verkligen lyssna på varandra och kommunicera musikaliskt utan att det behöver gå via en dirigent. 

Var är du i processen med Den långa långa resan? 

Just nu planerar jag instuderingar med sångarna, alltså repen som bara är med piano. Jag övar lite själv på materialet och försöker lägga upp ett schema för repetitionerna som börjar snart. Därefter startar de sceniska repen med Ellen Lamm som är regissör. Just nu känns det som att det är långt kvar tills de andra instrumentalisterna kommer! 

Har du några särskilda reflektioner kring barnopera och barnpubliken? 

Barn upplever ju precis samma saker som de vuxna, att en föreställning griper tag, eller att den blir för lång, eller att den blir rolig, eller konstig. De upplever om musiken svänger eller om den inte gör det. Skillnaden är väl att man inte kan hålla på lika länge. Inga femtimmarspass.

Vad blir det för konsert i Guldfoajén under sportlovet och på barnlördagen den 4 mars?

Det blir ett superspännande program med Trollflöjten, Aniara, Till Havs, Historien om flugan som körde elefanten i barnvagnen, med mera! Jag och Conny har nästan jobbat ihop flera gånger men sen har det av en eller annan anledning inte blivit av. Så det är premiär!