[TOPP]

2016-05-17

Kompositören och librettisten på premiär

Kompositören Joanna Lee och librettisten Rory Mullarkey, upphovspersonerna till barnoperan Vägen hem, besökte den svenska premiären av verket. Produktionen är ett samarbete mellan English National Opera, Opéra National de Paris och Kungliga Operan.

Joanna Lee berättar om processen bakom tillkomsten av operan. Det var hon och regissören Kate Mitchell som tog initiativet till projektet och Johanna valde ut boken Vägen hem av Oliver Jeffers. Därefter kontaktades librettisten. Johanna Lee och Rory Mullarkey bollade tillsammans innan Rory skrev ett första utkast. Den brittiska barnpubliken var med i slutarbetet med verket i workshopform, de fick lyssna på musiken, tycka till om karaktärerna och exempelvis välja ut det mest lämpade flygplanet ur scenografens förslag. Musikens längd justerades i vissa scener, t ex gjordes det förkortningar på ställen där barnen upprepade gånger visade sig vara uttråkade.

Rory Mullarkey tycker att den svenska översättningen av librettot låter poetiskt och sångarna verkar njuta av att spela sina roller, föreställningen ger ett lustfyllt intryck. Det poetiska språket är hans ingång till librettoskrivande och scenkonsten en magisk plats bortom realismen. Han tycker om att leka med orden och lyssna till hur de låter. Vägen hem är hans första libretto, huvudsakligen skriver han talteaterpjäser.

Av Sigrid Herrault