[TOPP]

2017-02-14 

Kostymdesignern i en ny värld av nördighet

Kostymdesignern Lena Lindgren ger en inblick i sitt arbete med operan den Långa, långa resan och berättar om sin nya passion för broderier och stickningar. 

Var i processen är du just nu med kostymerna?

Alla skisser är inlämnade och nu är det dags för materialinsamling, så jag letar efter passande tyger och färdiga plagg. Det lär bli en resa till Tallinn, där jag vill få tag på hantverk och tröjor. Föreställningens koncept är förhöjd men samtidigt knuten till den konkreta historiska bakgrunden och platsen. Mitt intresse för det estniska broderihantverket har vuxit till oanade proportioner. Jag följer folk som broderar för hand på Instagram och jag lyssnar på poddar om stickning. En ny värld av nördighet har öppnat sig för mig och det är spännande!

Efter insamlingsperioden blir det dags för tillverkning. Det har varit roligt att möta verkstäderna, träffa nya människor, stämningen har varit entusiastisk och lättsam.

_
_

Hur förhåller du dig till den unga publiken?

Det blir spännande att se hur 7-9-åriga barn ska ta emot det här verket. När jag skapar, tänker jag inte på någon särskild ålder, jag gör ingen skillnad på barn och vuxna. Men jag är mer nervös när det är ung publik som ska titta på föreställningen. Mina egna krav på att verket ska kommunicera är tydligen riktigt höga vad gäller barn- och ungdomar. Vuxna väljer att köpa en teaterbiljett medan eleverna inte kommer till operan frivilligt utan på lärarnas initiativ. Det blir riktigt angeläget att de ska få uppleva något minnesvärt.

av Sigrid Herrault