[TOPP]

2016-06-29

Kostymdesignern utanför comfort zone

Innan bloggen går på sommarlov, ger Anna Kjellsdotter en inblick i processen av föreställningen #JAG som har premiär på Unga på Operan i höst.

Var i processen befinner du dig med #JAG just nu?

Vi har gjort hela arbetet med designen och haft modellvisning. Nu letar vi efter tyger, folie, spegeltyg och annat material som ska användas till de färdiga kostymerna. Det är en fas där vi testar och provar hur det fungerar när man rör sig i kostymerna. Vi har nyligen borrat plastkjolarna och nitat ihop plasten tillsammans med nylonband och förstärkt det hela med en liten bit av skinn för att det ska hålla. Nya material kräver nya lösningar.

I dans är det rörelse hela tiden och dansarna ska inte behöva tänka på att vara försiktiga. Vi ska testa i workshop form vad man kan göra på golvet som dansare med kostymen. Vi kanske förstärker vissa drag eller gör det svårare att utföra vissa rörelser med flit. Så koreografi integrerar med kostym. 

_
_

Vad är det specifika med just den här föreställningen?

I det här projektet har vi tagit fram kostymmaterial som inte brukar användas i dans. Det är nyskriven musik och allt skapas under tiden, det finns ingen färdig mall. Vi har utgått från dokumenterad research där koreografen, dramaturgen och filosofen samtalade med ungdomarna. Koreografen Christina Tingskog har berättat en del om karaktärerna och det som kommer att hända på scenen i stora drag. Kostym ska ju vara funktionell, hjälpa dansaren att gestalta sin karaktär. Dansarna kommer också att påverka en del av kostymernas utveckling.

Nyskapat är väldigt öppet, det finns mycket utrymme för eget tänkande och större möjlighet för egna tolkningar för mig. Jag har fått lämna min comfort zone och vågat beträda en ny osäker mark med skräckblandad förtjusning. 

Hur förhåller du dig till målgruppen mellanstadiet?

Utöver researchen har jag tagit del av ungdomskultur via bekanta, internet och dataspel. Det är viktigt för mig att det är de ungas perspektiv som styr snarare än mina vuxna referensramar. Men även jag själv har fått upp mitt datorintresse under processen. Numera tillbringar jag mer tid på nätet.

Intervjuad av Sigrid Herrault

_