[TOPP]

2017-03-13

Scenografer med kärlek för hemlighetsfulla rum

Marika Feinsilber genomför det scenografiska konceptet till barnoperan Den långa långa resan. Hon utgår från den färdigställda modellen av Sören Brunes som tyvärr avled mitt i processen med föreställningen. Här berättar Marika om det överraskande rummet som snart byggs upp på Rotundan.

Vad händer när man får utgå från konceptet som en annan scenograf har hittat på?

Jag kände Sören Brunes sen gammalt och jag tyckte mycket om hans arbete och hans estetik. Det kan vara svårt att ta över efter en annan scenograf, men när jag såg modellen blev jag väldigt entusiastisk! Jag ville gärna medverka till att idén skulle bli verklighet på scenen.

Hur långt har du kommit i ditt arbete och kan du säga några ord om rummet som ni skapar?

Idé och koncept är klart, så nu ska allt realiseras först på verkstaden och sedan på scenen. Det är några små konstnärliga beslut kvar och många praktiska saker.

_
Marika Feinsilber

Den här scenografin har en egen dramaturgi och vändpunkt. Det finns en hemlighet som avslöjas mot slutet. Jag tycker att ett scenografiskt rum ska innehålla överraskningar, något som Sören Brunes var mycket bra på!

I librettot finns realistiska rum som i föreställningen kommer att gestaltas med hjälp av teaterns alla olika uttrycksmedel. Man kan säga att Sören skapat en abstrakt scenografi som låter det konkreta uppstå i åskådarens fantasi. Ljuddesignen är också medskapande i rummet – t ex en tågstation kan uppstå med hjälp av stationsljud. Det abstrakta rummet lämnar utrymme för lekfullheten på scenen och för inbillningsförmågan hos åskådaren.

Under arbetet har vi använt skogen som metafor. Den är en bra utgångspunkt för ett vandringsdrama: man kan gå vilse i skogen men också hitta hem. Istället för träden finns det en skog av pennor som är fyra meter höga. Tillverkningsprocessen är igång och de första pennorna är redan klara.

Hur är det att skapa för barn som målgrupp?

Jag tänker på exakt samma sätt som jag gör när jag arbetar för vuxenpubliken: Vi skapar en värld utifrån texten och musiken. Det är alltid en stor utmaning, oavsett målgrupp.

_
Sören Brunes (1938-2016) Foto: Bengt Wanselius