[TOPP]

2016-05-03

Trombonerna i Tensta

Den 27 april var det dags för trombonfestival på Blå Huset i Tensta, ett samarbete mellan Unga på Operan och El Sistema. Det var onsdagens familjeträff på kulturhuset och trombonisterna Espen Aareskjold, Mikael Carlsson, Rickard Ekenblom och Lars Westergren från Hovkapellet bjöd på en blandad repertoar.

På onsdagar samlas familjerna på Blå huset där det ordnas dans, kör eller musikevent. Verksamheten drivs av El Sistema som har 175 musikelever i Tensta. Unga på Operan har bjudit de 6-åriga eleverna till föreställningen av Min mamma är en drake och snart ska 5-åringarna se Vägen hem.

På den här onsdagskvällen var det dags för en melodifestival med tromboner, där åskådarna fick rösta fram en vinnare. Det bjöds på Wagner, Mozart, Grieg mm. Orkestern bytte huvudbonader vid varje låt, det blev kockmössor till Puccini och Pippi-peruker till låtbidraget från Sverige.

Vad är syftet med trombonfestivalen, frågade jag musikern Espen Aarenskjold:

- Det ska inte vara pedagogiskt utan kul. Vi hoppas på att inspirera någon att spela trombon så att det blir återväxt. Men det räcker långt med att vi spelar våra klassiska instrument och barnen tycker att det är roligt.

På frågestunden efteråt frågade ett barn i publiken genast: Hur spelar man trombon? Och 10-åriga Tanya summerade festivalen:

- Det var glada sånger, roligt att höra. Och det är roligt att träffa nya människor!

Under en dryg halvtimme hade trombonkvartetten spridit glädje i Blå Huset och det var dags att ta med instrumenten och åka till kvällsrepetitionen inför konungens födelsedagsfriande.

Av Sigrid Herrault