[TOPP]

2016-10-31

VAD SÄGER MUSIKEN?

Jessica Forsell, sångerska från Operakören, medverkar i konserten Vad säger musiken? Praoeleverna Sophia Brännvall och Sabina Ulfendahl följde med på repetitionen. Alla tre ger inblickar i projektet.

Vad bjuder ni på under skollovet i Guldfoajén?

Jessica Forsell, sångerska: Vi ska göra en konsert som riktar sig till barn och familjer. Det blir ensembler från fyra olika operor som sjungs både på originalspråk och på svenska. Vi bjuder på en undersökning av operamusiken: kan man höra vad musiken säger även om man inte förstår orden? Vi kommer att fokusera på texten, innehållet i det vi sjunger om. Ibland är det svårt att förstå texten som sjungs men man kan lista ut det som sker på scenen i musiken.

Jag tror att den här iscensatta konserten blir intressant för både barn och vuxna. Det kan bli en ögonöppnare för många att opera inte bara är toner utan repliker som sägs via sången. Jag hoppas också på att publiken får upptäcka att opera kan vara charmigt och lättsamt. Det kan finnas motstånd att sitta i tre timmar på en föreställning, medan fyrtio minuter kan vara en bra start som sår ett frö för mersmak. 

_
Jessica Forsell

Vad såg och upplevde ni under repetitionen?

Sabina Ulfendahl, prao: Handlingen var att en reporter var på en mässa och hamnade mitt i en repetition med operasångerskor.

Sophia Brännvall, prao: Jag har hört opera förut på internet och radio, men inte live. Det var så starkt!

Sabina Ulfendahl: Den här konserten kommer att passa för barn. Det finns både humor och tydlighet i den.

 Av Sigrid Herrault