[TOPP]

2016-09-05

Visuals, animerat, videoprojektioner – ljusdesign och scenografi tar form

Markus Granqvist, scenograf, ljus- och videodesignern till dansföreställningen #jag, litar till scenkonstens magi, inspireras av visuella uttryck på teknokonserter och brukar starta upp sin kreativa process med att skapa en logga. 

Var befinner du dig för närvarande med skapandet av rummet och ljuset för #jag?

Nu är dekoren och scenografin klara och jag har gjort ett bildmanus för varje scen. Jag samarbetar nu med Lois Nygren som gör animationer. Vi är inspirerade av visuals, d v s ljusdesignade, visuella koncept från teknospelningar. Elektroartisten Alva Noto, den Parisbaserade musikern och konstnären Takami Nakamoto och japanen Itaru Yasudas visuals tilltalar mig särskilt. 

_
FOTO: Binyam Berhane

Hur har processen med konceptutvecklingen gått till?

Det här är en dansföreställning utan en given berättelse och jag har skapat ett visuellt universum utifrån koreografens vision. Jag har arbetat med många föreställningar utan manus där man får skapa en egen bild av rummet. Det är oftast bäst att få några ramar att utgå ifrån, ”gör var du vill” kan vara det värsta tipset för en kreativ process.

I den här processen har jag ställt upp en plattform med förutsättningar och utformat en verktygslåda som kan användas flexibelt på golvet, exempelvis videoprojektorer, lampor, skärmar. Rörelsematerialet, d v s dansarna och koreografin, kommer att påverka hur vi exakt ska använda oss av de rumsliga verktygen.

Hur förhåller du dig konceptmässigt till publiken?

När jag skapar, brukar jag inte fokusera på att rikta mig mot någon särskild målgrupp. Även ung publik har rätt till en konstupplevelse som inte är ”tillrättalagd”. Konsten är för mig upplevelsebaserad, den handlar om engagemang och känslor, man behöver inte servera någon på förhand bestämd premiss till publiken. Konstnärerna har alltid en värdegrund som sipprar genom i verket i alla fall. Scenkonstens magi ligger i att vi befinner oss i samma rum och det händer här och nu, det är spännande, roligt, sorgligt eller häftigt.

Du gör scenbild och ljus – vad är för- och nackdelarna med att sköta båda bitarna?

Fördelen är att det blir snabbare ett sammanhängande koncept. Nackdelen är att korsbefruktningen och bollandet mellan scenograf och ljusdesignern uteblir, när man är två om saken, brukar det ju leda till fler nya idéer. Jag tycker om att arbeta såväl ensam som i samarbete med en annan scenograf. 

Har du några särskilda ritualer för att komma igång med ditt skapande?

Varje gång när jag påbörjar ett nytt projekt, ritar jag en” komma igång logga” på temat och klistrar den på mina arbetsmappar. Det är min kreativa startpunkt, ett lustfyllt sätt att komma igång.

Intervjuad av Sigrid Herrault

_
Markus Granqvists ”komma igång logga”.