Med sina magiska handrörelser och trollspölika dirigentpinnar leder de Kungliga Hovkapellet till vidunderliga framföranden, oavsett om det rör sig om opera, balett eller konsert. Upptäck dirigenterna som förgyller Kungliga Operan i år!

Dirigentens roll är lika viktig som regissörens när det gäller en opera och lika viktig som koreografens när det gäller en balett. Dirigenten är med från början av den konstnärliga processen och har stort inflytande på gestaltningen av verket som framförs.


Redan när det bestäms vilken opera eller balett som ska spelas – vilket sker 2–3 år innan premiären eller nypremiären – utses vem som ska bli dirigent. Han eller hon börjar därefter förbereda sig genom att studera operans eller balettens partitur och bli nära förtrogen med musiken, vad den innehåller, vad den säger och vad som är intressant att lyfta fram med den.
På så sätt formar dirigenten sin egen tolkning av operan eller baletten – han eller hon skapar det musikaliska uttrycket i en föreställning. Dirigentens dialog med regissören eller koreografen, som ansvarar för det visuella uttrycket, är därför otroligt viktig. Så dirigenten är mycket mer än en musiker som leder orkestern under ett framförande – han eller hon är den som bestämmer varför musiken låter som den låter, varför den känns som den känns.

Alan Gilbert

Alan Gilbert är sedan 2021 Kungliga Operans musikchef och utnämndes 2022 till hovkapellmästare av H.M. Konungen. Han är också chefsdirigent för Elbphilharmonie i Hamburg, en tjänst som han tillträdde 2019 efter åtta år som musikchef för New York Philharmonic. Hösten 2025 inleds med att Alan Gilbert dirigerar den årliga gratiskonserten på Gustaf Adolfs torg, vilken både tjänar som avslutning på Stockholms kulturfestival och startskottet för Kungliga Operans säsong. Därefter dirigerar Alan Sverigepremiären av Rusalka, nypremiären av Trollflöjten och en symfonisk konsert med Kungliga Hovkapellet på Kungliga Operans stora scen: En Faustsymfoni av Franz Liszt. I januari 2026 inleds Hovkapellets 500-jubileumsår med ett par pampiga konserter dirigerade av Alan Gilbert – då framförs bland annat Ludwig van Beethovens Symfoni nr 9 med stor orkester, kör och solister på stora scenen.

James Hendry

James Hendry är en ung brittisk dirigent och är första kapellmästare på Staatsoper Hannover. Han har dirigerat på bland annat Royal Opera House Covent Garden i London, Opéra National de Lyon, Finska Nationaloperan, English National Opera och Opera Frankfurt. Våren 2025 gör han sina första framträdanden på Kungliga Operan, med Figaros bröllop, där han går bredvid Alan Gilbert och tar över hans dirigentroll under ett antal föreställningar.

Karen Kamensek

Karen Kamensek har en stor konstnärlig bredd och dirigerar såväl klassiker som verk från 1900- och 2000-talet, i både operahus och konserthus. Säsongen 2024/2025 debuterade hon på Houston Grand Opera (med La bohème) och på Semperoper Dresden (Candide), och gjorde dessutom konsertdebuter med Baltimore Symphony, Kraków Philharmonic och Edmonton Symphony. Därtill dirigerade hon The Handmaid’s Tale på San Francisco Opera och Moby Dick på Metropolitan i New York, med mera. Bland tidigare höjdpunkter i Kamenseks karriär kan nämnas Tosca på Royal Opera House Covent Garden, Philip Glass operor Akhnaten och Satyagraha på English National Opera, Akhnaten och Verdis Rigoletto på Metropolitan, Trollflöjten på Lyric Opera of Chicago, Leonard Bernsteins Wonderful Town på Den Norske Opera & Balett, och inte minst urpremiären av Victoria Borisova-Ollas Dracula på Kungliga Operan. Hennes inspelning av Akhnaten från Metropolitan vann en Grammy för bästa operainspelning. Säsongen 2025/2026 återvänder Karen Kamensek till Kungliga Operan för att dirigera den svenska premiären av Elena Langers Figaro skiljer sig.

Vincenzo Milletarì

Vincenzo Milletarì från Italien har blivit en flitigt återkommande dirigent på Kungliga Operan – sedan 2019 har han framfört Rigoletto, La traviata, Carmen, Madama Butterfly, Ariadne på Naxos och Barberaren i Sevilla här, liksom nyårskonserten 2022. Han återkom säsongen 2024/2025 för att leda Kungliga Hovkapellet i Puccinis La bohème, en opera han tidigare framfört på Göteborgsoperan. Milletarì har även arbetat på bland annat Det Kongelige i Köpenhamn, Den Norske Opera i Oslo och Bergenoperan – en Skandinavienvän helt enkelt. Giuseppe Verdi är den tonsättare som Vincenzo Milletarì ägnat sig åt mest – han har dirigerat sex olika Verdioperor i sammanlagt elva olika uppsättningar – men han har ännu aldrig gjort mästarens Aida, en klassiker som han äntligen får sätta tänderna i när den har nypremiär på Kungliga Operan säsongen 2025/2026.

Philippe Béran

Philippe Béran från Schweiz är Kungliga Operans pålitliga, stabila och återkommande balettdirigent. Denne maestro dirigerar både opera och balett, men balett är hans favoritgenre och han har arbetat med danskompanier som New York City Ballet och Ballet national de l’Opéra de Paris. För Kungliga Operan har han stått på pulten för en rad baletter sedan 2009, bland annat Coppelia, Nötknäpparen, Svansjön, Törnrosa och Manon. Säsongen 2024/2025 dirigerade han Gustavia och Giselle på Kungliga Operan. Säsongen 2025/2026 återvänder han för att dirigera säsongens stora balettklassiker Svansjön.

Nir Kabaretti

Nir Kabaretti från Israel är musikchef för Santa Barbara Symphony. Han har dirigerat opera på bland annat Teatro Real i Madrid, Maggio Musicale Fiorentino-festivalen i Florens och operahusen i Tokyo, Israel och Lausanne. Efter att ha dirigerat Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan 2023 och uruppförandet av samma koreografs En kopp kaffe våren 2025 återkommer Kabaretti våren 2026 för att dirigera den moderna klassikern Julia & Romeo än en gång.

Tobias Ringborg

Tobias Ringborg är en av vår tids främsta svenska operadirigenter – även om han också är mycket flitig inom instrumental musik. Tobias har naturligtvis en internationell karriär, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland, Tyskland och Danmark, men framförallt verkar han i Sverige. Hans första uppdrag för Kungliga Operan var 2001 med La bohème, och sedan dess har han dirigerat operor som Rigoletto, Tosca, Turandot, Carmen, Barberaren i Sevilla, Fedora och Löftet – och baletter som Svansjön och Törnrosa – i älskade framföranden på vår stora scen. Hösten 2025 tar han över dirigent-stafettpinnen från Alan Gilbert i Linus Fellboms uppsättning av Figaros bröllop och våren 2026 tar han sig an nypremiären av Puccinis Turandot. Tobias är även violinist och aktiv både som solist och kammarmusiker.

Ewa Strusińska

Ewa Strusińska från Polen är musikchef för G. Hauptmann Theater Görlitz-Zittau och huvuddirigent för Neue Lausitzer Philharmonie. Hon har byggt upp en stor opera- och balettrepertoar som assisterande dirigent vid polska nationaloperan i Warszawa och har dirigerat många orkestrar runtom i världen, från Wales till Johannesburg till Norrköping. Hon ledde orkestern i många föreställningar av baletten Askungen på Kungliga Operan under 2022 och 2023, och nu återvänder hon för en annan balett med smäktande Prokofjevmusik: Romeo och Julia, i sir Kenneth MacMillans legendariska koreografi.

Ines Kaun

Ines Kaun från Tyskland, kormästare för Kungliga Operans kör, har främst ägnat sig åt kördirigering men har också dirigerat operor och orkesterkonserter. När hon kom hit hade hon flera prestigefyllda tjänster i bagaget: som kormästare vid Theater und Orchester Heidelberg, samma tjänst vid Salzburger Landestheater, och kormästare vid Staatstheater Darmstadt. 2025 står hon för den musikaliska ledningen i samtliga operor i vårt kortformat, Short Stories V. För övrigt är alla solister i denna trippelföreställning sångare från Kungliga Operans kör.

Mattias Böhm

Mattias Böhm är anställd på Kungliga Operan som instuderare, men är också dirigent. En instuderare är en person som, vid pianot, repeterar tillsammans med sångarna innan det är dags för orkesterrep med dirigent – han eller hon är så att säga länken mellan dirigenten och solisterna innan de träffas fysiskt. Dialogen mellan instuderare och dirigent är viktig, eftersom instuderaren måste förmedla dirigentens musikaliska vision till sångarna. Mattias Böhm dirigerar som sagt även själv, senast i Unga Operans Julius Caesar; innan dess dirigerade han bland annat Föreställningen (2019), Short Stories III (2022) och en rad uppsättningar från Unga Operan – Min bror är Don Juan, Dido & Aeneas, Vägen hem, När då då och Orlando. I Askungen leder Mattias Böhm ännu en gång en kammarensemble med musiker ur Kungliga Hovkapellet för en ny spännande uppsättning i Rotundan signerad Unga Operan.

Sofia Winiarski

Sofia Winiarski är en av Sveriges unga stjärnskott på dirigenthimlen. Hon har firat triumfer som dirigent för Norma och Hotell Vita Hästen på Folkoperan, hon har dirigerat musikalen Wicked på Göteborgsoperan och hon har även dirigerat Kungliga Filharmonikerna. Hon gör sin debut på Kungliga Operan våren 2025 då hon hoppar in som dirigent på ett par föreställningar av baletten Giselle.

Anna Handler

Den tysk-colombianska dirigenten och pianisten Anna Handler, uppvuxen i München, har uppträtt på scener och i konserthus runt om i världen. Säsongen 2025/2026 tillträder hon som kapellmästare vid Deutsche Oper Berlin. Hon var tidigare Dudamel Fellow vid Los Angeles Philharmonic. Hon har också utsetts till assisterande dirigent vid Boston Symphony Orchestra, med debut säsongen 2025/2026. Hon har dirigerat flera operor på Salzburgfestivalen – Ravels Barnet och spökerierna 2023 och Carl Orffs Die Kluge 2024. Därtill har hon dirigerat orkestrar som LA Philharmonic, Minnesota Orchestra, BBC Philharmonic och Frankfurt Radio Symphony, och arbetat med solister som Barbara Hannigan och Yo-Yo Ma. Anna Handler gör sin debut på Kungliga Operan med nyårskonserten som avslutar 2025.

Anna-Maria Helsing

Finsk-svenska Anna-Maria Helsing – född i Södertälje, uppvuxen i Österbotten – är chefsdirigent för både BBC Concert Orchestra och Vaasa Stadsorkester, samt konstnärlig chef för Rusk Festival i Jakobstad i Finland. Säsongen 2024/2025 dirigerade hon bland annat Carwithens The Men of Sherwood Forest på BBC Proms och Puccinis Tosca på Vaasan Ooppera. Hon har tidigare dirigerat bland annat Turnages Coraline på Folkoperan, Azarovas Momo på Köpenhamnsoperan, Saariahos Adriana Mater på Helsingforsoperan och Nadia Boulangers La ville morte på Göteborgsoperan. Säsongen 2025/2026 debuterar hon på Kungliga Operan som dirigent för urpremiären av Britta Byströms Jordens hjärta.

David Björkman

David Björkman har dirigerat över 120 föreställningar på Kungliga Operan sedan debuten 2006 med danstriptyken Coulours. De senaste åren har han bland annat dirigerat Sweeney Todd, Manon, Short Stories IV och Snödrottningen. Tobias är lika bekväm med att dirigera opera, balett, musikal, nyskrivet och verk för barn – han gör allt. Hösten 2026 dirigerar han Britta Byströms familjeopera Jordens hjärta, och han hörs även i förinspelad form tillsammans med Kungliga Hovkapellet i de mobila Unga Operan-produktionerna Vem där? och Sova vaken.

John Fiore

John Fiore, som är född i New York, har dirigerat över 100 föreställningar på Metropolitan däribland premiären på Rusalka 1993. 2009–2015 var han musikchef vid Den Norske Opera och dessförinnan vid Deutsche Opera am Rhein i Düsseldorf/Duisburg parallellt med att vara chefdirigent för Düsseldorfer Symphoniker.  Han har även dirigerat på bland annat Bayerische Staatsoper, Semperoper i Dresden, Deutsche Oper i Berlin, Romoperan, Chicago Lyric Opera och operahusen i San Francisco, Santa Fe och Houston. På Kungliga Operan har Fiore dirigerat 80 föreställningar sedan 2014 då han hoppade in som dirigent i Andrea Chenier. Sedan dess har han dirigerat bland annat Eugen Onegin, Tosca  Syster Angelica/Gianni Schicchi, Rigoletto och Jenůfa. Säsongen 2025/2026 återvänder han till Operahuset för att dirigera Franz Schrekers senromantiska pärla Der ferne Klang.

Daniel Carter

Daniel Carter från Australien är musikchef på Landestheater Coburg har varit dirigent på Deutsche Oper Berlin sedan 2019. Våren 2025 utsågs han till ny musikchef för Deutsches Nationaltheater und Staatskapelle Weimar med tillträde säsongen 2024/2025. Den säsongen debuterar han också på Kungliga Operan som dirigent för Madama Butterfly. Han dirigerade en annan Pucciniopera, Turandot, på Malmö Opera säsongen 2023/2024, men har i övrigt nästan uteslutande varit verksam i Tyskland sedan många år tillbaka. Säsongen 2024/2025 dirigerade han bland annat Nixon in China på Deutsche Oper Berlin och Den flygande holländaren, Jenůfa och Puccinis Il trittico in Coburg. Puccini är en av de tonsättare som Daniel Carter har dirigerat mest – bland annat fyra olika uppsättningar av La bohème i Berlin, Köln och Freiburg – men Sofia Adrian Jupithers uppsättning av Madama Butterfly är hans första för den operan.

Simon Crawford-Phillips

Simon Crawford-Phillips är Västerås Sinfoniettas chefsdirigent och konstnärliga rådgivare. Han är också konstnärlig chef för Change Music Festival. Han är både dirigent och pianist och verksam både inom den stora symfoniska repertoaren och i kammarmusikens intima rum. Han har samarbetat med bland annat English Chamber Orchestra, Scottish Chamber Orchestra, BBC Scottish Symphony, Hallé-orkestern och St Martin-in-the-Fields samt NHK Symphony i Japan. Crawford-Phillips debuterade på Kungliga Operan 2023 som dirigent för Benjamin Brittens En midsommarnattsdröm. Våren 2026 återkommer han för att dirigera nypremiären av succébaletten Gustavia.

Magnus Fryklund

Magnus Fryklund föddes 1990 i Karlstad. Efter examen vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som både pianist och dirigent, blev han anställd som Young Conductor in Residence för Helsingborgs Symfoniorkester 2017–2019 där han dirigerade flera symfonier och var pianosolist i konserter med repertoar av Bach och Mozart. 2018–2019 var han också husdirigent på Malmö Opera. 2018–2021 var han engagerad vid Opéra Orchestre National de Montpellier, där han dirigerade Rossinis Askungen och Barberaren i Sevilla, Stravinskys Historien om en soldat, Mozarts requiem med mera. På Malmö Opera har han dirigerat bland annat Lakmé, Rigoletto, Hans och Greta och Figaros bröllop. Säsongen 2024/2025 dirigerade han Così fan tutte på Malmö Opera i en produktion från Den Norske Opera & Ballet. Han debuterar på Kungliga Operan säsongen 2025/2026 som dirigent för konserten i nationaldagsfirandet i Haga.

 

Glömt ditt lösenord?

Ange den e-postadress du använde när du skapade ditt konto, så meljar vi dig en länk för att återställa lösenordet.

Har du ett lösenord? Logga in här

Återställ lösenord

Ange ett nytt lösenord för ditt konto.

Din reservationstid har gått ut.

Din reservationstid har gått ut på grund av inaktivitet. Boka biljetterna på nytt för att fortsätta.

Reservationstiden är på väg att gå ut.

Dina biljetter är reserverade i fem minuter till. Vill du förlänga tiden?