0
0
Tillbaka Hem Arkivet Arkiv bibliotek & samlingar

OPERANS arkiv
& samlingar

I Gäddviken och i Operahuset hittar du källorna till vår historia! Operans arkiv och samlingar – som är Sveriges största enskilda arkiv inom teaterområdet – speglar vår verksamhet från grundandet 1773 fram till idag.

Operans arkiv och samlingar kan berätta oändliga historier om oss och om våra konstformer genom tiderna. Det omfattar handlingar från den konstnärliga verksamheten inom opera, balett, hovkapell och talteater, men också handlingar som har vuxit fram ur teaterns administration. Vi har ett unikt material av arkivhandlingar, fotografier, kostymer, scenografimodeller, kostym- och dekorskisser och autografsidor av kända musikverk.
Då Operan varit förskonat från krig och eldsvådor hart mycket bevarats så långt tillbaka som från Gustav III:s dagar. Eftersom Operan hade gemensam organisation med Kungliga Dramatiska Teatern från dess grundande 1788, ingår även Dramatens verksamhet i arkivet fram till 1907 då Dramaten fick egen arkivbildning.

I Operans uppdrag ingår att vi ska bevara och vårda vårt kulturarv. Vi ser till att tillvarata och varaktigt bevara teaterns verksamhet och minne för framtiden. Vi på Operan använder materialet som en referenssamling, men Operans arkiv är också öppet för allmänheten och du är varmt välkommen att besöka oss. Vi hjälper och vägleder dig i arkivet, men det är du själv som forskar.

Inom kort kommer vår repertoardatabas publiceras. Här kommer du kunna söka information om våra föreställningar och medverkande artister genom tiderna.

Välkommen att ta del av vår kulturskatt!

Du har väl inte missat vårt digitala arkiv?

Mer om det hittar du här »