0
0
Tillbaka Hem Om Operan Balett

BALETT

Som nationalscen för balett bjuder Kungliga Baletten både på tåspets och tyll samt modern koreografi. Med en fot i traditionen och den andra i framtiden har kompaniet en trogen publik.

Kungliga Balettens historia startade redan 1773, då kung Gustav III grundade den svenska Operan.

Under ledning av Nicolas Le Riche är Kungliga Baletten idag Sveriges största balettkompani bestående av 68 heltidsanställda dansare, fördelade på premiärdansare, solister och kårdansare. Varje spelår medverkar dansarna i ca. 100 föreställningar varav de flesta äger rum på Operans stora scen.


Vill du veta mer om vår repertoar?
LÄS MER HÄR »

Nyfiken på våra dansare?
DU HITTAR DEM HÄR »


»Dansen existerar bara i stunden men lever vidare i dig«

/NICOLAS LE RICHE
Balettchef


Vad är din tanke bakom repertoaren 2020–2021?
– Jag vill öppna dörren för alla. Vi erbjuder ett riktigt brett spektrum av dans. Det är vilt, smalt, välkomnande, känt, nytt och en blandning av stilar och ursprung.

Kan publiken räkna med några oväntade intryck?
– Absolut! I alla föreställningar under säsongen blickar vi framåt med avstamp i det konstnärliga och kreativa arvet som finns i Sverige. Vi presenterar exempelvis klassiker som Svansjön, i ny tappning, och en Askungen som utspelar sig i vår samtid här i Stockholm. Etablerade konstnärer möter nya talanger, nya koreografier möter äldre, nyskriven musik samspelar med den klassiska!

Hur är scenkonsten relevant i dagens samhälle?
– Vi behöver i allra högsta grad underhållning och fantasi i våra liv just nu. Vi matas hela tiden med tunga nyheter om krig, svält, klimatförändringar och sjukdomar, som behöver balanseras upp med perspektiv och skönhet. Och det får man här på Operan.