[Topp]
_

BALETT

Som nationalscen för balett bjuder Kungliga Baletten både på tåspets och tyll samt modern koreografi. Med en fot i traditionen och den andra i framtiden har kompaniet en trogen publik.

Kungliga Balettens historia startade redan 1773, då kung Gustav III grundade den svenska Operan.

Under ledning av Nicolas Le Riche är Kungliga Baletten idag Sveriges största balettkompani bestående av 68 heltidsanställda dansare, fördelade på premiärdansare, solister och kårdansare. Varje spelår medverkar dansarna i ca. 100 föreställningar varav de flesta äger rum på Operans stora scen.


Vill du veta mer om vår repertoar?
LÄS MER HÄR »

Nyfiken på våra dansare?
DU HITTAR DEM HÄR »


KLASSISK balett och SAMTIDA dans:
två aspekter av en och samma KONSTFORM

/NICOLAS LE RICHE
Balettchef

 

Att ge olika dansformer samma värde för att de på ett fruktbart sätt ska kunna berika varandra är helt nödvändigt för institutionen. Ingenting är överordnat det andra och Kungliga Baletten kan numera betraktas som ett ledande repertoarkompani som rymmer både klassisk och modern dans och dessutom med några av de bästa dansarna som finns att se. När oväntade möten sker mellan olika dansformer och dansstilar stärks den klassiska
baletten.

Dansarna utmanas genom processer som både den klassiska och samtida dansen skapar. Utifrån perspektivet att se, uppleva och delta bidrar dansarna till sin egen och danskonstens utveckling. Om och om igen måste man påminna sig det självklara i att även klassikerna var moderna i sin tid.

Inför säsongen 2017–2018 tar jag över stafettpinnen efter Johannes Öhman och ser fram emot att arbeta med ett kompani vars signum idag är en stor repertoarbredd med dansare av högsta nivå.

Välkommen!