icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Unga Operan

UNGA
OPERAN

»Musik, sång, dans och dramatik bär kraft och drömmar i sina vingar och kan vara livsförändrande för den som får tillgång till det« 

/ELLEN LAMM
konstnärlig chef Unga Operan

»Välkomna till det magiska huset, Kungliga Operan! Här har Unga Operan ett fantastiskt uppdrag: att skapa opera och balett för barn och unga utifrån deras perspektiv och behov. Genom föreställningar av allra högsta konstnärliga kvalitet vill vi skapa möjligheter för den unga publiken att speglas i gestaltningar som gör världen större.

Den här våren presenterar vi den uppmärksammade tonsättaren Andrea Tarrodis nyskrivna opera Vilse, ett lekfullt vandringsdrama om att gå vilse och hitta hem igen, riktat till barn från sex år och uppåt.

Utöver våra föreställningar erbjuder vi kreativa och pedagogiska projekt där ungas eget skapande står i centrum. Genom workshops, guidade visningar, lovaktiviteter och konserter i operahuset möter Unga Operan barn både i skolan och på fritiden. Nästan varje lördag kan barn från fyra år och uppåt under ledning av våra erfarna pedagoger prova på allt från balett och barockdans till operasång och kostymer.

För den som vill kliva in i Operahuset hemifrån finns webbserien Det magiska huset på Operan Play, där vi tillsammans utforskar livet på och bakom scenen och Operahusets spännande vrår, där vad som helst kan hända!

Som Sveriges största kulturinstitution har Kungliga Operan ett ansvar att öppna nya världar och skapa angelägna föreställningar för den unga publiken. Musik, sång, dans och dramatik bär kraft och drömmar i sina vingar och kan vara livsförändrande för den som får tillgång till det. Denna tilltro till konstens kraft och betydelse i alla livets åldrar präglar hela vår dagliga verksamhet.« 


Ett av Operans viktigaste uppdrag är att skapa angelägna föreställningar för barn och unga samt göra det möjligt för barn och unga att utöva kultur. Det är här Unga Operan – som är ett av Kungliga Operans tre konstnärliga ben – kommer in i bilden. I över tio år har vi skapat förutsättningar för ung kultur.

FÖRESTÄLLNINGAR

Varje säsong erbjuder vi opera- och dansföreställningar för barn och unga. Det kan handla om allt från ett allkonstverk för bebisar till en ”operathriller” för högstadieelever.

AKTIVITETER

Vi öppnar upp dörrarna till Operahuset på många sätt; för närvarande genom barnlördagar och lovaktiviteter. Aktiviteterna kan innebära visningar, kostymprovningar och konserter.

SAMARBETEN MED SKOLOR

Unga Operan jobbar aktivt med skolor och vår pedagogiska verksamhet erbjuder både kortare och längre projekt, bland annat inom ramen för Skapande skola. Vi ordnar också skolbesök i Operahuset, bjuder in till lärarkvällar och har särskilda föreställningar för skolklasser.


Lyssna

Vill du höra hur musiken på Operan kan låta?