0
0
Tillbaka Hem Unga på Operan

UNGA PÅ
OPERAN

Ett av Operans viktigaste uppdrag är att skapa angelägna föreställningar för barn och unga samt göra det möjligt för barn och unga att utöva kultur. Det är här Unga på Operan – som är ett av Kungliga Operans tre konstnärliga ben – kommer in i bilden. I över tio år har vi skapat förutsättningar för ung kultur.

FÖRESTÄLLNINGAR

Varje säsong erbjuder vi opera- och dansföreställningar för barn och unga. Det kan handla om allt från ett allkonstverk för bebisar till en ”operathriller” för högstadieelever.

AKTIVITETER

Vi öppnar upp dörrarna till Operahuset på många sätt; för närvarande genom barnlördagar och lovaktiviteter. Aktiviteterna kan innebära visningar, kostymprovningar och konserter.

SAMARBETEN MED SKOLOR

Unga på Operan jobbar aktivt med skolor och vår pedagogiska verksamhet erbjuder både kortare och längre projekt, bland annat inom ramen för Skapande skola. Vi ordnar också skolbesök i Operahuset, bjuder in till lärarkvällar och har särskilda föreställningar för skolklasser.


»Vår utgångspunkt är alltid barnens perspektiv« 

/ANNA KARINSDOTTER
Konstnärlig chef Unga på Operan


Unga på Operan öppnar konstens världar utifrån barnens perspektiv och villkor. Vi når barnen och de unga genom föreställningar, helgaktiviteter, lovverksamhet och med pedagogiskt arbete knutet till skolor. I mötet mellan tradition och samtid uppstår unika uttryck som öppnar dörrar till våra inre rum. Den konstnärliga upplevelsen ger oss tid och möjlighet att reflektera över vad det är att vara människa.

De grekiska myterna handlar om tidlösa, existentiella frågor. Därför är de alltid aktuella. Vår kommande produktion Orfeus & Eurydike tar avstamp i myten om Orfeus som i förtvivlan över att han förlorat sin älskade Eurydike stiger ned i underjorden för att få henne tillbaka. Berättelsen om Orfeus och Eurydike har på sätt och vis redan ett inbyggt ungdomsperspektiv. Alla har vi erfarit tonårens starka upplevelser av kärlek, sorg och längtan. Vår uppsättning får en extra dimension tack vare unga röster från samtiden och vi är särskilt glada att produktionen är ett samarbete med Unga Dramaten. Koreografen Örjan Andersson skapar ett knivskarpt allkonstverk där historisk myt och vår egen tid vävs samman till ett.


Lyssna

Vill du höra hur musiken på Operan kan låta?