0
0
Tillbaka Hem Unga på Operan

UNGA PÅ
OPERAN

Ett av Operans viktigaste uppdrag är att skapa angelägna föreställningar för barn och unga samt göra det möjligt för barn och unga att utöva kultur. Det är här Unga på Operan – som är ett av Kungliga Operans tre konstnärliga ben – kommer in i bilden. I över tio år har vi skapat förutsättningar för ung kultur.

FÖRESTÄLLNINGAR

Varje säsong erbjuder vi opera- och dansföreställningar för barn och unga. Det kan handla om allt från ett allkonstverk för bebisar till en ”operathriller” för högstadieelever.

AKTIVITETER

Vi öppnar upp dörrarna till Operahuset på många sätt; för närvarande genom barnlördagar och lovaktiviteter. Aktiviteterna kan innebära visningar, kostymprovningar och konserter.

SAMARBETEN MED SKOLOR

Unga på Operan jobbar aktivt med skolor och vår pedagogiska verksamhet erbjuder både kortare och längre projekt, bland annat inom ramen för Skapande skola. Vi ordnar också skolbesök i Operahuset, bjuder in till lärarkvällar och har särskilda föreställningar för skolklasser.


»Vår utgångspunkt är alltid barnens perspektiv« 

/ANNA KARINSDOTTER
Konstnärlig chef Unga på Operan


Vad är tanken bakom repertoaren 2020–2021 på Unga på Operan?
– Att erbjuda barn, unga och unga vuxna en plats på Operan, där de kan underhållas, utvecklas och inspireras. Att presentera en bredd av scenkonst som attraherar olika typer av personer med olika intressen, erfarenheter och förutsättningar.

Vilka överraskningar har publiken att se fram emot?
– I Station Illusion använder vi estetik, instrument, musik och idéer ända från 1700-talet. Den unga publiken får möta fransk barock på absolut högsta nivå – med hjälp av illusioner och lekfullhet! I Klaus Nomi får publiken uppleva både musik och ett sceniskt uttryck som är ovanligt här på Operan.

Hur är scenkonsten relevant i dagens samhälle?
– Scenkonsten kan erbjuda ett konstnärligt djup som tvingar oss att tänka. Jag har en absolut övertygelse om att vi alla mår bra av att ta del av andra berättelser och uppleva något som bryter av från det vi är vana vid och som ger nya perspektiv.


Lyssna

Vill du höra hur musiken på Operan kan låta?