The 2025/2026 season is a dazzling display of everything that makes our art forms so amazing and how much can be contained in a cultural experience.
Kära publik,
Framtiden för Kungliga Operan börjar äntligen klarna. Vi har nu vi en stark och välförankrad plan för hur Operahuset ska renoveras och utvecklas, när huset stänger i slutet av 2026. Renoveringsplanen innefattar en påbyggnad mot Kungsträdgården för att Operahuset ska kunna möta framtida behov. Det blir en ny entré från Jakobs Torg som leder upp till en publikfoajé och en rymlig andrascen, som framför allt ska fyllas med innehåll riktat till barn och unga. Vi är mycket nöjda med denna plan, som har möjliggjorts tack vare generösa donationer. Dessutom har vi hittat en hemmascen för våra föreställningar av opera och balett under den femåriga renoveringstiden. Gasometer, den ståtliga gasklockan i Norra Djurgårdsstaden som byggs om till en modern arena för scenkonst, blir Kungliga Operans huvudsakliga scen med start våren 2027. Vi är taggade på denna spännande flytt och vi längtar efter att välkomna er, vår kära publik, till vår tillfälliga adress och maffiga nybyggda scen.
»Vi är hela Sveriges hus för opera och balett, och vi vill att alla ska känna sig välkomna hit.«
Men innan det är dags för stängning, flytt och renovering har vi mycket kvar att erbjuda i vårt älskade gamla Operahus. Säsongen 2025/2026 är en bländande uppvisning i allt som gör våra konstformer så fantastiska och hur mycket som kan rymmas i en kulturupplevelse. Vi presenterar en nyskriven opera för hela familjen sjungen helt på nordsamiska, Jordens hjärta, något som aldrig tidigare har gjorts i Sverige. Vi låter Unga Operan och Kungliga Baletten samarbeta i Vem där?, en barnföreställning som går på turné genom hela Sverige med Riksteatern. Vi kombinerar Rufus Wainwright som artist och operatonsättare, när hans opera Prima Donna har nypremiär samma dag som han själv ger en solokonsert på Operans stora scen. Varför? För att vi kan, och för att vi vill. Kungliga Operan har en otrolig bredd, här finns något för alla. Vi är hela Sveriges hus för opera och balett, och vi vill att alla ska känna sig välkomna hit. Därför är det lika självklart för oss att spela fräscha samtida verk som repriser av älskade klassiker som Svansjön och Trollflöjten.
Ett extra slag vill jag slå för vår makalösa orkester, Kungliga Hovkapellet, som 2026 firar sitt 500-årsjubileum – en av världens äldsta orkestrar. Det innebär många konserter och andra evenemang under detta jubileumsår, som inleds med ett par storslagna konserter på stora scenen i januari, då Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans kör och solister framför Ludwig van Beethovens nionde symfoni – ett av musikhistoriens största mästerverk – under ledning av musikchef Alan Gilbert. De besökare som ser en opera eller en balett för första gången slås ofta av att det sitter en hel orkester framför scenen och framför all musik live under varje föreställning. Men det ambitiösa och generösa är det normala för Kungliga Operan. Vi är oerhört stolta över den konst som vi erbjuder vår publik, och vi vill att så många som möjligt ska upptäcka den och ta den till sitt hjärta.
Välkommen in!
Fredrik Lingren
vd Kungliga Operan