0
0
Tillbaka Hem Föreställningar Valkyrian
Opera

Valkyrian

Spelar från 07 mars till 13 april
Köp biljetter 2020-03-07 17:00 Biljettpris från 300 kr
musik
Richard Wagner
text
Richard Wagner
regi
Staffan Valdemar Holm
scenografi, KOSTYM & MASK
Bente Lykke Møller
Ljus
Torben Lendorph
dramaturg
Stefan Johansson
föreställniNgens längd
Akt I =60 minuter / Paus 35 minuter / Akt II=90 minuter / Paus 35 minuter / Akt III= 65 minuter. Total föreställningstid ca 4 timmar 45 minuter.

Framförs på tyska med svensk text på textmaskin.

Iréne Theorin i efterlängtad repris av WAGNERS opera VALKYRIAN


I en värld som stormar av kärlek, makt och incest pågår en våldsam kamp mellan gott och ont, gudar och människor. Överguden Wotan försöker återerövra den förtrollade ring som ger världsherravälde. Hans älsklingsdotter Brünnhilde kämpar med att balansera pappans vilja gentemot sin egen inre kompass. Siegmund, Wotans son, förälskar sig i sin tvillingsyster Sieglinde. Det får ödesdigra konsekvenser. 

Staffan Valdemar Holms uppsättning har uppmärksammats för sin utmejslade personregi som särskilt tar fasta på den starka relationen mellan pappan Wotan och dottern Brünnhilde. Som Brünnhilde hör vi världssopranen Iréne Theorin, den flerfaldigt prisbelönade Cornelia Beskow sjunger Sieglinde och hovsångerskan Katarina Dalayman gör rollen som Fricka. Bente Lykke Møllers strama nordiska scenografi tar tydligt avstamp i Kungliga Operans långa Wagnertradition och bjuder in publiken till ett visuellt och existentiellt allkonstverk. 


Wagner, kulturarvet och politiken

VALKYRIAN
14 mars 14.00 - 14.45
plats Guldfoajén. Fri entré. Begränsat antal platser.

I den fornnordiska mytologin var valkyriorna budbärare till den enögda stridsguden Oden. Varför lät sig en tysk nationalromantiker inspireras av den isländska eddadikten i ett epos om makt, rikedom och kärlek? Hur har Valkyrian påverkat dagens bilder av forntiden, och bilden av Wagner som politisk aktör? Öppen föreläsning med Anna Källén, arkeolog och forskare i kulturarvsstudier.

Ett wagnerskt kulturarv
Föreläsningen behandlar Richard Wagners Valkyrian utifrån tre olika kontexter: 1800-talets nationalromantik, den seglivade bilden av vikingen, och nazismens Wagnervurm. Den visar på möjligheten till en djupare förståelse av ett verk som Valkyrian, om vi betraktar det i ljuset av ett mångbottnat wagnerskt kulturarv.

Om föreläsaren
Anna Källén är docent i arkeologi och forskar om hur föreställningar om forntiden formas i det vi kallar kulturarv. Hon har med vetenskapshistoriska och samtida studier visat hur kulturarv tar form i processer som aktualiserar frågor om identitet och makt, i vetenskap, kommersiell verksamhet och politik.

Läs mer om föreläsningen & föreläsaren här »


Föreställningsdatum

Kungliga Hovkapellet

Kungliga Hovkapellet

Kungliga Hovkapellet

Kungliga Hovkapellet

Kungliga Hovkapellet

Visa fler datum

Medverkande

Hunding
Helmwige
Gerhilde
Ortlinde
Waltraute
Tuija Knihtilä Miriam Treichl
Rossweisse
Grimgerde
Schwertleite
Dirigent
Constantin Trinks Alexander Vedernikov

Kungliga Hovkapellet