icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Om Operan Kungliga Hovkapellet

KUNGLIGA
HOVKAPELLET

Skicklig ORKESTER med lång historia


Det var invandrade spelmän, »pijpare och trompetare« som lade grunden till Kungliga Hovkapellet. Nästan 500 år senare är de inte bara en av världens äldsta orkestrar utan också Sveriges största med sina 105 musiker. Från att ha varit en hovmusikinstitution under Gustav Vasa är de, sedan Kungliga Operan grundades 1773, husets hjärta och förenar alla dess konstformer.

Förutom att spela i föreställningar av operor och baletter framför Hovkapellets musiker symfonikonserter, kammarkonserter och lunchkonserter. Ett särskilt ansvar för Hovkapellet har Operans musikchef, världsdirigenten Alan Gilbert.


»Strauss har en sådan otrolig känsla för sångrösten, vilket gör hans musik till en fröjd att dirigera« 

/ALAN GILBERT
Musikchef


»Det känns fantastiskt att få arbeta med Kungliga Operans musikutbud « säger Alan Gilbert, som under spelåret 2021/2022 dirigerade Valkyrian, Löftet och Flickan från Västern på Kungliga Operan. » I höst ser jag väldigt mycket fram emot att dirigera Richard Strauss Ariadne på Naxos, det här är första gången som jag tar mig an denna opera. Strauss är en mästare. Han har en sådan otrolig känsla för sångrösten, speciellt den kvinnliga rösten, vilket gör hans musik till en fröjd att dirigera. Ariadne är en fokuserad karaktär, det går att ta fram det mänskliga och komplexa hos henne. Det är en opera som det är fascinerande att arbeta med. Jag gick så djupt jag kunde in i musiken när vi repeterade den, precis innan pandemin kom och vände upp och ned på alla planer – så jag är väldigt lycklig över att vi äntligen får presentera den för Kungliga Operans publik i höst.«

Alan Gilbert är en av världens mest eftertraktade och mångsidiga dirigenter av både opera och symfonisk musik. Han har prisats med ett flertal internationella Grammys och han är känd för sina djuplodande, ambitiösa program och sin nyfikenhet på musik som ligger utanför den traditionella repertoaren. För den svenska publiken är han ett välkänt namn efter sina många år som chefsdirigent för Kungliga Filharmonikerna, en orkester som han numera är hedersdirigent för. Idag kombinerar Alan uppdraget som Kungliga Operans musikchef med ett annat prestigefyllt uppdrag, som chefsdirigent för Elbfilharmonikerna i Hamburg.


KUNGLIGA HOVKAPELLETS MEDLEMMAR

Nyfiken på våra musiker?
DU HITTAR DEM HÄR »