0
0
Tillbaka Hem Föreställningar Xtra

Xtra

Spelar från 06 september till 15 maj

OPERAN XTRA


Förgyll och fördjupa din upplevelse med oss! Öppna föreläsningar, introduktionskvällar, premiärsamtal, presentationer av kvällens föreställning. Möt koreografer, tonsättare, sångare och regissörer i fördjupande samtal eller lyssna till forskare som föreläser eller samtalar om våra föreställningar.


PREMIÄRSAMTAL

Träffa de konstnärliga teamen bakom föreställningarna och hör om deras tankar
och visioner. Premiärsamtalen gästas också av artister.

20 APRIL 2020 Jolanta
15 maj 2020 Les Ballets Suédois

plats Guldfoajén kl. 18.00. Fri entré och du behöver ingen föreställningsbiljett.


OPERA- OCH BALETTKVARTAR

Få ut mer av din upplevelse. Vad handlar föreställningen om? Finns det något särskilt att lyssna eller titta efter? Nästan alla våra föreställningar inleds med en Opera- eller balettkvart. Introduktionen är ca 15 minuter lång och startar 45 minuter innan föreställningen börjar.

plats Guldfoajén. Ingår i biljettpriset.

»Balett- eller operakvarten är ett underbart sätt att inleda kvällen. Man kommer i rätt stämning och får ut mer av föreställningen.« Ingrid Lindqvist, 68.

SE DATUM HÄR »


ÖPPNA FÖRELÄSNINGAR MED STOCKHOLMS UNIVERSITET

I samarbete med Stockholms universitet bjuder vi in till Öppna föreläsningar i Guldfoajén. Lyssna till forskare som talar om aktuella ämnen kopplade till vår repertoar.

plats Guldfoajén. Fri entré. Begränsat antal platser.

Wagner, kulturarvet och politiken

VALKYRIAN
14 mars 14.00 - 14.45
plats Guldfoajén. Fri entré. Begränsat antal platser.

I den fornnordiska mytologin var valkyriorna budbärare till den enögda stridsguden Oden. Varför lät sig en tysk nationalromantiker inspireras av den isländska eddadikten i ett epos om makt, rikedom och kärlek? Hur har Valkyrian påverkat dagens bilder av forntiden, och bilden av Wagner som politisk aktör? Öppen föreläsning med Anna Källén, arkeolog och forskare i kulturarvsstudier.

Ett wagnerskt kulturarv
Föreläsningen behandlar Richard Wagners Valkyrian utifrån tre olika kontexter: 1800-talets nationalromantik, den seglivade bilden av vikingen, och nazismens Wagnervurm. Den visar på möjligheten till en djupare förståelse av ett verk som Valkyrian, om vi betraktar det i ljuset av ett mångbottnat wagnerskt kulturarv.

Om föreläsaren
Anna Källén är docent i arkeologi och forskar om hur föreställningar om forntiden formas i det vi kallar kulturarv. Hon har med vetenskapshistoriska och samtida studier visat hur kulturarv tar form i processer som aktualiserar frågor om identitet och makt, i vetenskap, kommersiell verksamhet och politik.

Läs mer om föreläsningen & föreläsaren här »

Är kärleken blind? Om kärlek och våra hjärnor

JOLANTA
29 april 18.00 - 18.45
plats Guldfoajén. Fri entré. Begränsat antal platser.

En öppen föreläsning om hur kärleken påverkar våra hjärnor, med Håkan Fischer, professor i humanbiologisk psykologi. Föreläsningen är kopplad till vårens uppsättning av Jolanta av Tjajkovskij på Kungliga Operan. Gratis och öppen för alla.

Jolanta – en berättelse om kärlekens helande kraft
Dottern till kungen av Provence, prinsessan Jolanta, är blind. Men hennes sjukdom är en väl förborgad statshemlighet som riskerar att starta ett nytt krig. Greve Vaudemont möter Jolanta när hon sover i sin trädgård och blir inte bara förälskad i henne utan erbjuder också möjligheten att kunna se. Sagan om kungens blinda dotter framflyttad till vår tid där ett överväldigande flöde av information hindrar oss från att se världens sanna skönhet. Endast äkta kärlek kan göra att Jolanta kan se igen.

Om föreläsaren
Håkan Fischer är professor i Humanbiologisk psykologi, hjärnforskare och prefekt för Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. Stressforskningsinstitutet är en integrerad del i Psykologiska institutionen sedan 1 januari 2020.

Läs mer om föreläsningen & föreläsaren här »


MEET THE CHOREOGRAPHER

Kungliga Baletten bjuder in till öppna repetitioner i Rotundan. Kom riktigt nära och upplev det många gånger komplicerade arbetet bakom en föreställning.

LÄS MER HÄR »


OPERA I P2

Du kan höra flera av Operans föreställningar direkt i Sveriges Radio P2 under säsongen. Håll dig uppdaterad på respektive föreställnings webbsida.


Föreställningsdatum

Fri entré
Fri entré
Fri entré
Fri entré
Visa fler datum