icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Föreställningar Elektra Intervju Iréne Theorin

Iréne Theorin gör rollen som Elektra

»Publiken får hela historien rakt i ansiktet«

Hur gör du för att gestalta det vansinniga blodiga hämndbegäret som Elektra känner?
– Det finns knep; mitt är att äta gröt! Det krävs otroligt mycket energi för att göra rollen så det är viktigt att fylla på alla depåer. Jag dricker också ordentligt med vätska dagen innan föreställning. Samma dag går inte, då är det för sent.

Elektra har kallats en av operalitteraturens mest krävande roller – håller du med?
–Det är en oerhört krävande roll eftersom hon är på scenen från början till slut. Dessutom svänger hon hela tiden – det är snabba humörkast fram och tillbaka. Det är också väldigt många musikaliska detaljer. Det är svår musik att lära och otroligt energikrävande, trots att operan är så kort. 

Du har sjungit titelrollen i Elektra många gånger – har ditt sätt att gestalta Elektra förändrats sedan du gjorde rollen första gången?
– Ja, en av de mest positiva sidorna med yrket är att utvecklas och ständigt får mer erfarenhet att lägga in i en roll. Jag vågar också ta ut svängarna mer när jag har gjort rollen tidigare. Just den här produktionen, med Staffan Valdemar Holms fantastiska regi, är en av mina favoriter. Nu har det gått precis lagom tid sedan jag gjorde den sist; jag minns den och känner mig hemma men är inte fast i gamla detaljer så det blir lite som en ny produktion. Dessutom är det roligt att flera i föreställningen är nya i rollerna.

Elektra är på scenen nästan hela tiden, och dessutom längst fram på kanten av orkesterdiket i den här uppsättningen – hur är det?
– Det är fantastiskt och fyller många funktioner! Dels är det bra akustiskt då vi har väggar bakom oss, dels blir det en väldig närhet till publiken. Publiken får hela historien rakt i ansiktet! Allt blir väldigt tydligt, texten kommer fram och alla detaljer syns. 

Har du studerat föregångare som har haft samma roll? Någon favorit?
– Ja, jag har lyssnat på flera olika tolkningar, och älskar alla de gamla inspelningarna. Men den jag oftast sätter på är Inge Borkh. Hon var en fantastisk skådespelerska och är min absoluta favorit.