icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Föreställningar Sweeney Todd Handlingen i Sweeney Todd

Handlingen i Sweeney Todd


Prolog

London 1850. En man bjuder in publiken att lyssna till historien om Sweeney Todd.


Akt I

Londons hamnkvarter. Den unge matrosen Anthony Hope och Sweeney Todd, en dyster man i fyrtioårsåldern, pratar om hur det känns att vara tillbaka i London. Anthony är glad, men Todd är obarmhärtigt cynisk. Medan Todd tackar Anthony för att ha räddat livet på honom till sjöss kommer en kvinna fram till dem för att tigga pengar. Hon tror sig känna igen Sweeney, men han viftar bort henne. Anthony frågar om Sweeney har någonstans att ta vägen nu när de är framme i London. Sweeney tackar nej till hans erbjudande om pengar och säger till Anthony att om han behöver få tag på honom så finns han i trakterna runt Fleet Street.

Sweeney står och tittar upp mot Mrs Lovetts pajbutik. Mrs Lovett ser honom och gläder sig åt att ha fått en kund. Hon erbjuder honom en paj, men medger att de är motbjudande. Hon ber om ursäkt och förklarar att det är svåra tider och att det är inte är lätt att få tag på kött.

Sweeney frågar varför hon inte hyr ut rummet över butiken om hon har det så svårt. Hon svarar att ingen är intresserad på grund av det hemska som hände där. Mrs Lovett berättar om Benjamin Barker, en naiv ung barberare som skickades till Australien av en elak domare. Domaren åtrådde barberarens söta unga hustru Lucy. Så snart domaren och hans pedell, Beadle, blivit av med Barker lämnades Lucy ensam med sin ettåriga dotter Johanna. Under förevändningen att domaren hade dåligt samvete bjöd Beadle henne på fest hemma hos domaren där han förgrep sig på henne. När han får höra det skriker Sweeney Todd rakt ut, och Mrs Lovett förstår att han är Benjamin Barker. Han får höra att Lucy tagit arsenik och att domare Turpin adopterat hans dotter. Todd svär att han ska hämnas på domaren och Beadle. Mrs Lovett hämtar hans rakhyvlar som hon har sparat medan han var borta. Todd blir stormförtjust över att återfå dem och Mrs Lovett över att återse Todd.

Domare Turpins residens. Johanna sitter inspärrad. Hon ropar till de burfåglar som en förbipasserande fågelhandlaren säljer och ber dem tala om för henne hur det kommer sig att de kan sjunga så vackert när de, liksom hon, är inspärrade. Anthony dyker upp. Så fort han ser Johanna blir han förälskad i henne. Då kommer en tiggerska förbi. Hon berättar för Anthony att han står framför domare Turpins hus och att han ska akta sig för att komma för nära. Anthony köper en fågel till Johanna. Han kallar henne till sig och ger henne fågeln. De är helt uppslukade av varandra och märker inte att domare Turpin och Beadle närmar sig. Domaren säger till Johanna att gå in. Beadle säger till Anthony att hålla sig undan och dödar fågeln som en varning.

Sankt Dunstans marknadsplats. En skara människor har samlats runt signor Adolfo Pirellis assistent Tobias som saluför Pirellis mirakelmedicin mot skallighet. Folkmassan lyssnar till marknadsföringen, men Todd och Mrs Lovett sätter i gång med att häckla försäljaren, och folk börjar kräva pengarna tillbaka. Tobias försöker få dem på andra tankar utan att lyckas. Pirelli anländer och kräver att få veta vem som talar illa om hans undermedicin. Todd utmanar Pirelli på en tävling i rakning och tandutdragning. Todd utser Beadle till domare, och eftersom han är mycket skickligare vinner Todd tävlingen. Beadle är mäkta imponerad, får adressen till Todds rakstuga och lovar att snart komma dit. När Beadle tycker sig känna igen Todd försäkrar Mrs Lovett honom att det inte kan vara möjligt. Efter en konfrontation med tiggerskan går Mrs Lovett upp för trappan till Todds lägenhet där han ivrigt väntar på att Beadle ska dyka upp. Todd vill också att domaren ska besöka honom. Anthony knackar på hos Todd och berättar om sitt möte med Johanna, utan att veta att hon är hans dotter. Han planerar att rädda Johanna ur hennes fångenskap och frågar om han får ta med sig henne till Sweeney där hon kan vara i säkerhet, vilket Sweeney går med på, och Anthony går i väg. Mrs Lovett föreslår att Sweeney mördar Anthony och behåller Johanna. Hon lovar att bli en underbar mor.

Pirelli och Tobias anländer. Mrs Lovett tar med Tobias till köket och bjuder honom på paj. Pirelli avslöjar sin verkliga identitet, han var Benjamin Barkers lärling. Han hotar med att avslöja att Todd är Barker. Todd slår Pirelli medvetslös och gömmer honom i en kista innan Tobias kommer tillbaka. Todd övertalar pojken att gå ner i köket för mer köttpaj och gin. Så fort Tobias har försvunnit drar Todd fram Pirelli ur kistan och skär halsen av honom.

Vid domstolsbyggnaden. På väg hem från rätten berättar domare Turpin för Beadle om sina planer på att gifta sig med Johanna. Samtidigt friar Anthony till henne. Domaren fortsätter hemåt, och Beadle föreslår diskret att Turpin nog borde göra något åt sitt utseende för att imponera på Johanna, och han föreslår att han besöker Sweeneys rakstuga.

Mrs Lovett upptäcker vad som hänt med Pirelli. Hon protesterar när Todd även vill döda Tobias. Domaren kommer dit, och Mrs Lovett går ner till butiken för att avleda Tobias uppmärksamhet. Domaren berättar om sina äktenskapsplaner. Todd förbereder sig för att skära halsen av honom, men bestämmer sig för att inte ha någon brådska. Under tiden tänker domaren på sitt framtida liv med Johanna. Just när Sweeney står i begrepp att döda domaren kommer Anthony rusande och berättar att han tänker rymma med Johanna. Domaren går upprört i väg föra att låsa in Johanna, och han säger till Todd att han inte tänker komma tillbaka. Rasande över att ha missat chansen att döda domaren kastar Sweeney ut Anthony och lovar att döda alla han kommer åt innan han till sist hämnas på domaren. Mrs Lovett påminner honom om att de måste göra sig av med Pirellis lik. Hon har fått en idé: De skulle kunna mala ner Todds offer och göra köttpaj av dem. Sweeney tycker det är en strålande idé och de firar sitt nya samarbete.


Akt II

Nu när affärerna går bra har Mrs Lovett byggt ut sin butik med en uteservering där Tobias nu arbetar som servitör. Butiken är full av kunder som är sugna på paj. I omgivningarna smyger tiggerskan omkring. En ny, avancerad barberarstol installeras hos Todd. Todd och Mrs Lovett har etablerat ett komplicerat system där Todd via en ränna skickar ner sina offer till köket där köttkvarnen väntar. Pajerna tar slut, men så kommer det en kund till rakstugan. Mrs Lovett firar hans annalkande bortgång och det nya tillskottet av ingredienser.

Anthony letar gata upp och gata ner efter Johanna. Samtidigt drömmer Todd om sin dotter och tar rutinmässigt livet av sina kunder. Tiggerskan försöker varna förbipasserande om de konstiga dofterna och röken som kommer från Mrs Lovetts kök. Johanna är inspärrad på mentalsjukhuset där domaren har placerat henne, och där hon drömmer om hur Anthony kommer för att rädda henne. Anthony hör Johannas röst och upptäcker att hon är på mentalsjukhuset. Han är fast besluten att rädda henne, men Beadle kallar på polisen så att de kan arrestera honom. Anthony lyckas fly.

Mrs Lovett sitter i sitt vardagsrum. Hon fantiserar om ett liv vid kusten som Todds fru, men han är alltför upptagen av sina hämndplaner för att lägga märke till henne. Anthony kommer för att be Todd hjälpa honom att befria Johanna. Todd vet att man på sjukhuset säljer patienternas hår till högstbjudande, och han hjälper Anthony att förklä sig till perukmakare. Han ger Anthony en pistol och ber honom ta med sig Johanna till rakstugan efter att han räddat henne. Sedan skriver Todd till domare Turpin och berättar att Anthony och Johanna kommer till honom samma kväll.

Mrs Lovett sitter bredvid Tobias i pajbutiken. Medan hon stickar en halsduk åt honom pratar de om sina varma känslor för varandra. Han är mycket tillgiven och lovar att ingen ska få skada henne. Tobias antyder att det är något skumt med Sweeney Todd. Mrs Lovett tar fram Pirellis portmonnä, och han känner igen den. Hon säger att hon har fått den av Todd, vilket gör Tobias ännu mer misstänksam. Hon bjuder in Tobias i köket, som han annars aldrig får gå in i. Han blir överförtjust. Mrs Lovett säger åt honom att mala kött och låser sedan dörren till köket. När hon återvänder till lägenheten finner hon Beadle där. Han har kallats dit efter att folk har klagat på den dåliga lukten från hennes skorsten. Hon säger att hon inte kan släppa in honom i pajköket förrän Todd är tillbaka. Han säger att inte har något emot att vänta.

Todd kommer hem. Han tar med Beadle till övervåningen för ett ge honom en gratis rakning innan han börjar inspektionen av ugnarna. Nere i köket börjar Tobias misstänka att mänskliga kvarlevor används i pajerna … precis då kommer Beadles kropp farande nerför rännan. Tobias inser att han är inlåst, och han tar sig jämrande ner i källaren. Mrs Lovett berättar för Todd att Tobias misstänker dem. Hon vill att Todd genast ska göra sig av med Tobias, men Todd är helt uppslukad av sin hämnd på domaren. Anthony kommer till mentalsjukhuset för att rädda Johanna, men när föreståndaren försöker stoppa honom kan han förmå sig att skjuta honom. Johanna tar tag i pistolen och dödar föreståndaren. De flyr.

Mrs Lovett och Todd letar efter Tobias. Tiggerskan, som misstänker Mrs Lovett, letar efter Beadle.

Anthony och Johanna anländer till rakstugan. Johanna är förklädd. Anthony ber Johanna att vänta på honom medan han går i väg för att hyra en droska så att de kan ta sig till Plymouth. Tiggerskan uppenbarar sig. Johanna gömmer sig i en koffert. Tiggerskan letar igenom rummet, och någonting får henne att börja vagga och sjunga som för ett spädbarn. Todd hittar henne. Hon försöker varna honom för Mrs Lovett och hon undrar om hon möjligen känner honom. Men domaren anländer, så Todd vänder sig plötslig mot henne, skär halsen av henne och skickar ner henne för rännan i sista minuten. Sweeney lurar i domaren att Johanna är i tryggt förvar hos Mrs Lovett och att hon längtar efter att återförenas med honom. Todd övertygar domaren om att han bör raka sig innan han träffar Johanna. Sweeney avslöjar sin identitet och utmäter till slut sin hämnd.

Todd rusar i väg samtidigt som Johanna stiger upp ur kofferten. Todd försöker kasta sig över henne, men hon kommer undan. Han springer till pajbutiken. Mrs Lovett överraskas av domaren, som fortfarande kämpar för sitt liv. Todd hör hennes skrik, och när han kommer in i rummet får han syn på tiggerskans kropp. I skenet från elden ser han att det är Lucy, hans fru. Han anklagar Mrs Lovett för att ha lurat honom. Hon påstår att hon aldrig sa något om att Lucy var död, bara att hon tog gift. Hon försöker lugna honom, och han låtsas som han har förlåtit henne genom att valsa runt med henne. De dansar fram till ugnen, och han puttar in henne, sedan tar han tiggerskan i sina armar. Den chockade Tobias uppenbarar sig. Han dödar Sweeney med rakkniven, som han plockat upp från golvet. Konstaplar, Anthony och Johanna dyker upp och bevittnar blodbadet.

Översättning från engelska: Katarina Trodden