[TOPP]

MÖT Friedemann Vogel

Hur känns det att vara tillbaka hos Kungliga Baletten?
Det är underbart att vara tillbaka i det vackra Stockholm. Det var sex år sedan jag var här för att dansa med Kungliga Baletten. Att framträda i olika delar av världen har gett mig möjlighet att arbeta med ett stort antal dansare och jag uppskattar verkligen mångsidigheten hos dansarna i detta kompani med en repertoar noga utvalt för att få en balans mellan klassiker och modern dans. 

Hur förbereder du dig för rollen?
Jag älskar Marcias version. Det är klassiskt utan att vara gammaldags, vilket gör rollen som prins Désiré lustfylld. Oavsett om det är klassiskt eller nutida lägger jag tonvikt på att berätta historien på ett så övertygande sätt som möjligt. Viktigast för mig är passionen och relationen mellan karaktärerna för att utveckla en stark samhörighet med kompaniet, alltifrån min danspartner till de andra dansarna.

Varför är Törnrosa relevant idag?
Självklart vet vi alla att i dag behöver de flesta prinsessor eller kvinnor i nöd inte längre bli räddade! Men Törnrosa handlar om den goda triumfen över det onda, vilket gör den tidlös. Det är också särskilt aktuellt nu, med tanke på den oroliga värld vi lever i; mer än någonsin måste vi hålla fast vid tron på godhet. Dessutom behöver vi väl alla lite magi i våra liv!

MER OM FRIEDEMANN VOGEL ››

MER OM TÖRNROSA PÅ OPERAN ››