icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Föreställningar Eugen Onegin
Opera

Eugen Onegin

Spelar från 29 augusti till 28 september
musik
Pjotr Tjajkovskij
text
Pjotr Tjajkovskij & Konstantin Sjilovskij efter Pusjkins versroman Eugen Onegin
scenografi
Zinovy Margolin
kostym & MASK
Olga Shaishmelashvili
ljus
Alexander Sivaev
språk
Framförs på ryska med svensk text på textmaskin
föreställningens längd
Ca 2 timmar 45 minuter inkl. paus

Hyllad tolkning av TJAJKOVSKIJS känslosamma OPERA Eugen Onegin


Hur skulle det kännas om du vaknade en morgon och insåg att hela din tillvaro var en lögn? Onegin känner sig meningslös och tomheten förföljer honom som en skugga. För att orka med sig själv gömmer han sig bakom en ytlig mask av ironi och cynism. Men vem är han egentligen? I relation till sig själv och de som han älskar? När fasaden rämnar är katastrofen ett faktum.

Tjajkovskijs tolkning av Pusjkins roman hade premiär på Bolsjojteatern 1881. Med den vackra tragedin Eugen Onegin visade Tjajkovskij prov på hela sitt storslagna känsloregister. Den första uppsättningen på Kungliga Operan ägde rum 1903, drygt 100 år senare tolkar nu den unge stjärnregissören Vasily Barkhatov berättelsen helt ur Onegins perspektiv. Spelplatsen är en klaustrofobisk landsbygd i ett fiktivt och tidlöst Ryssland. Produktionen är ett samarbete med tyska Staatstheater Wiesbaden.


HANDLINGEN


AKT I


Efter sin makes död har änkan Larina lämnat det fashionabla storstadslivet och tillsammans med sina alltjämt ogifta döttrar, Olga och Tatjana, återvant till sin släkting Filipjevna mitt ute på den ryska landsbygden. Larina drömmer sig tillbaka till ljuva minnen i storstaden, Olga vill bort från landsbygdens monotoni medan Tatjana har tagit sin tillflykt till romanernas fantasier. Filipjevna måste bereda plats för dem i sitt hus. Alla fyra försöker att anpassa sig efter de svåra omständigheterna, medan byborna förhåller sig misstroget mot nykomlingarna från staden.

Lenskij, som sedan barndomen svärmat for Olga, kommer på besök – för första gången tillsammans med sin ensamme vän Onegin. Tatjana fascineras och blir direkt förälskad i denna uppenbarelse – en fiktiv hjälte personifierad.

På natten finner Tatjana ingen ro. I ett brev till Onegin bryter hon alla konventioner och bekänner sina känslor. Hennes livs drömmar kan gå i uppfyllelse. Hon berättar om sitt liv och sitt öde. Nästa morgon förklarar dock Onegin kallsinnigt att han inte alls önskar en förbindelse med henne.

AKT II


Lenskij och Onegin deltar i Tatjanas namnsdagsfirande tillsammans med grannar från byn. Lenskij känner sig provocerad av Olga och Onegin. Understödd av gästerna griper svartsjukan tag i Lenskij. I ett slagsmål mellan Onegin och Lenskij dödas Lenskij.

– PAUS –


AKT III


Flera år har passerat. Efter en längre tids vistelse i utlandet återvänder Onegin till huvudstaden. Han möter Gremin, en gammal bekant som introducerar honom for sin fru, en självklar medelpunkt i det mondäna storstadslivet: Tatjana. Nu blir Onegin häftigt förälskad i henne.
Onegin försöker få Tatjana att lämna allt bakom sig för att leva tillsammans med honom. Hon bekänner att hon fortfarande älskar honom. Men hon är gift med Gremin och kommer inte att lämna honom.Föreställningsdatum

Visa fler datum

Medverkande

Larina
Tatjana
Filipjevna
Lenskij
Furst Gremin
Monsieur Triquet
Zaretskij
Dirigent

Kungliga Operans Kör
Kungliga Hovkapellet