icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Föreställningar Kung Roger
Opera

Kung Roger

Spelar från 16 mars till 23 april
MUSIK
Karol Szymanowski
TEXT
Jarosław Iwaszkiewicz
SCENOGRAFI
KOSTYM & MASK
Konrad Parol
LJUS
KOREOGRAFI
Tomasz Wygoda
VIDEODESIGN
Bartek Macias
DRAMATURG
Pìotr Gruszczyński
FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGD
115 minuter inkl. paus

Framförs på polska med svensk text på textmaskin.

I föreställningen förekommer stroboskopljus i samtliga akter vilket kan upplevas obehagligt för särskilt känsliga personer.

Elin Rombo i svensk PREMIÄR av operan KUNG ROGER


Kung Roger är den rationelle, den som regerar och är rotad i logik och ordning. Vid sin sida har han drottning Roxana. Deras äktenskap är kärlekslöst, de saknar barn och drottningen söker efter mening. En karismatisk profet dyker upp och tar Rogers land, familj och sinne i besittning och förkunnar sanning, lycka och njutning. Och kaos och död.

Den polske kompositören Karol Szymanowskis opera Kung Roger hade premiär på operan i Warszawa 1926. Musiken har jämförts med Richard Strauss, men också prisats för sitt eget poetiska tonspråk fyllt av virtuosa arior, symfoniska klanger och dramatiska körpartier. Ändå är det första gången Kung Roger sätts upp i Sverige. För regi står filmregissören Mariusz Treliński, som går i Kieslowskis och Wajdas fotspår. I hans uppsättning av Kung Roger utspelar sig berättelsen inuti Kung Roger själv, som en konflikt mellan det rationella och det irrationella, mellan ordning och kaos.

Kung Roger är en samproduktion med Teatr Wielki, operan i Warszawa.Föreställningsdatum

Visa fler datum

Medverkande

Kung Roger
Roxana
Ärkebiskopen
Diakonissan
Dirigent

Kungliga Operans Kör & Kungliga Hovkapellet
Barnkör från Adolf Fredriks musikklasser