0
0
Tillbaka Hem Föreställningar Noces/Agon/Våroffer
Balett

Noces/Agon/Våroffer

Spelar från 25 oktober till 19 november

NOCES

Musik
Igor Stravinskij
Koreografi
Angelin Preljocaj
Koreografassistent
Naomi Perlov Chen
KOSTYM 
Caroline Anteski
LJUS
Jacques Chatelet


AGON

MUSIK
Igor Stravinskij
KOREOGRAF
George Balanchine © The George Balanchine Trust
Koreografassistent
Paul Boos
LJUS
Martin Säfström

Baletten Agon, en Balanchine® Ballet, presenteras i överenskommelse med The George Balanchine Trust, och har producerats I enlighet med Balanchine Style® och Balanchine Technique®.


VÅROFFER

Musik
Igor Stravinskij
KOREOGRAF
Maurice Béjart
Koreografassistent
Keisuké Nasuno
SCENOGRAFI & KOSTYM 
John van der Heyden
LJUS
Dominique Roman

Speltid 2 timmar 30 minuter inkl. paus.

Kungliga Baletten tar sig an VÅROFFER i hyllning till STRAVINSKIJ


Är du redo att uppleva en musikalisk revolution? Igor Stravinskij påverkade en hel värld när han under 1900-talet visade upp sina mångsidiga, rytmiska och normbrytande verk. Stravinskijs skapandeprocess utvecklade musiken som konstform och än i dag influeras otaliga kompositörer och koreografer av hans unika öga för toner och rörelse. Kungliga Operan bjuder in till en kväll där mästerkoreograferna Preljocaj, Balanchine och Béjart tillsammans med Kungliga Baletten visar tre tolkningar av Stravinskijs verk.

NOCES
I Angelin Preljocajs tolkning av Stravinskijs Noces utgår han från minnet av ett bröllop han var gäst på som barn. Minnena blandas med fantasi och skapar ett verk som ställer frågor om sexualitet, tradition och övergrepp på sin spets. Noces hade premiär 1989 och är en tolkning av Stravinskijs musikstycke från 1923. Föreställningen är en maximerad upplevelse med Kungliga Baletten, Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör tillsammans.

AGON
Musikstycket Agon komponerade Stravinskij år 1957 till koreografen George Balanchine. Agon är ett grekiskt ord för tävling och Stravinskij skrev just verket som en utmaning till koreograf och dansare. Det skulle bli en prövning att skapa en balett till denna banbrytande musik. Balanchine sporrades av sitt uppdrag och den neoklassiska kreationen hade premiär redan samma år. Kungliga Baletten bjuder på musik- och koreografihistoria och visar upp ett paradverk.

VÅROFFER
Kvällens final är klassikern Våroffer, ett verk vars musik skapades av Stravinskij redan 1913. Många år senare fick musiken sin koreografi som revolutionerade dansscenen. I Maurice Béjarts version av verket ser han mer positivt på vårens återkomst än originaluppsättningens beskrivning av den ryska hedniska sedens rituella kvinnooffer. Béjart inspireras av årstidens primitiva uppvaknandekraft för människan och naturen. Med det moderna verket hyllas den franske koreografen som avled 2007. Föreställningsdatum

Visa fler datum