icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Om Operan Opera

OPERA

Kungliga Operan presenterar varje år både regissörer och solister i världsklass. Ensemblen bjuder på såväl traditionella klassiker som helt nyskrivna verk.

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för operakonsten. Sedan starten 1773 har regissörer, scenografer, sångare och korister tillsammans förvaltat den europeiska operatraditionen samtidigt som man också utforskat vad opera skulle kunna vara.

Sedan hösten 2021 är Michael Cavanagh operachef. 


»Man ska inte vara rädd för traditionen –
det viktiga är att det finns balans.« 

/MICHAEL CAVANAGH
Konstnärlig chef opera


»Opera är historieberättande i sjungen form, vilket bör vara – och är, hos oss – många olika saker. Jag är väldigt entusiastisk över att utforska och presentera alla de olika sätt som vi sjunger våra berättelser för varandra. I höst har vi premiär på Ariadne på Naxos, som när den skrevs för drygt 100 år sedan var en helt banbrytande opera, eftersom den hela tiden påminner om att den är en opera och att vi är en publik. En intellektuell komedi med musik av Richard Strauss, en av tidernas största tonsättare av sång. Vi har också en helt nyskriven opera, det vackra och drabbande posttraumatiska dramat Strandad som skapats av Karin Rehnqvist och Kerstin Perski på beställning av Kungliga Operan. Dessutom repriserar vi tre älskade klassiker: Mozarts Trollflöjten, Verdis La traviata och Puccinis La bohème

»Vi försöker ha en blandning mellan helt nya verk, äldre verk i modern tappning och klassiker i traditionell skepnad. Man ska inte vara rädd för traditionen – det viktiga är att det finns balans. Det rör sig om balans mellan olika stilar, olika eror, olika tonsättare, olika språk. Det är detta som gör Kungliga Operan till ett internationellt operahus, Sveriges operafönster mot världen. Det är på samma gång en nationalscen och en världsscen.«


KUNGLIGA OPERANS SOLISTER

Kungliga Operan består av en solistensemble med cirka 20 sångare som medverkar i våra uppsättningar. Operan anlitar även regelbundet både svenska och utländska gästsolister till produktionerna – denna säsong framträder bland andra Elin Rombo, Michael Weinius, Christina Nilsson och Hanna Husáhr på Operans stora scen.

Nyfiken på våra sångsolister?

DU HITTAR DEM HÄR »


KUNGLIGA OPERANS KORISTER

Björnar, vampyrer eller trebenta grisetter... Kungliga Operans kör bemästrar sång på absolut högsta nivå samtidigt som de både agerar och dansar på scenen. Kungliga Operans kör var med redan vid den första premiären 1773 och har sedan dess varit en oumbärlig del av Kungliga Operans verksamhet. 

»Operakören spelar och sjunger så man tappar andan« EXPRESSEN

Nyfiken på våra korister?
DU HITTAR DEM HÄR »