icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Om Operan Opera

OPERA

Kungliga Operan presenterar varje år både regissörer och solister i världsklass. Ensemblen bjuder på såväl traditionella klassiker som helt nyskrivna verk.

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för operakonsten. Sedan starten 1773 har regissörer, scenografer, sångare och korister tillsammans förvaltat den europeiska operatraditionen samtidigt som man också utforskat vad opera skulle kunna vara.

Sedan hösten 2021 är Michael Cavanagh operachef. 


»I dessa osäkra tider behöver vi mer än någonsin berättelser om hopp, orubblighet och handlingskraft« 

/MICHAEL CAVANAGH
konstnärlig chef opera


»Om det finns ett enda ord som bäst kan beskriva vårens fyra operor så är det uthållighet. I sitt outtröttliga sökande efter sina drömmar, mål och ambitioner äger rollfigurerna just denna egenskap. Vi på Operan arbetar för att bibehålla konstformens relevans och se till att den är underhållande och inspirerande i en alltmer splittrad och fragmentarisk värld. Då är uthållighet en perfekt sammanfattning av den hängivenhet och målmedvetenhet som beskriver många av oss i operavärlden, liksom inom alla konstarter och all kulturverksamhet.

Uthållighet är också en perfekt beskrivning av hur hjältinnan i Barberaren i Sevilla övervinner det ena hindret efter det andra och vägrar acceptera sitt öde som föremål för manlig åtrå. I likhet med många av oss behöver hon lite hjälp på vägen, men hon är envist inriktad på att få vara med den hon älskar. Löftet är historien om en kvinnas starka engagemang för en till synes omöjlig uppgift som hon inte kan föreställa sig att ge upp. Hennes orubbliga vilja att hålla fast vid löftet om en återförening och befrielse från obeskrivlig ondska är upplyftande och inspirerande. Parsifal är kanske det bästa exemplet på uthållighet bland alla myter och legender – sökandet efter den heliga graalen. Till sist har vi vår klarsynta och gripande produktion av La traviata, Verdis mästerverk på ämnet försoning och förlikning med en huvudperson som hängivet tror på kärlek och förlåtelse.

I dessa osäkra tider behöver vi mer än någonsin berättelser om hopp, orubblighet och handlingskraft. Opera erbjuder just sådana berättelser med humor och patos, musik som uttrycker kraft och skärpa samt gestaltningar av skönhet och genklang. Tillsammans kan de återställa vår tro på att det finns ett syfte, för oss själva och varandra. Under vårsäsongen kommer vårt operahus att förmedla tröst, ljus, positivitet och, framför allt, den fasta föresatsen att inte ge upp.« 


KUNGLIGA OPERANS SOLISTER

Kungliga Operan består av en solistensemble med cirka 20 sångare som medverkar i våra uppsättningar. Operan anlitar även regelbundet både svenska och utländska gästsolister till produktionerna – denna säsong framträder bland andra Elin Rombo, Michael Weinius, Christina Nilsson och Hanna Husáhr på Operans stora scen.

Nyfiken på våra sångsolister?

DU HITTAR DEM HÄR »


KUNGLIGA OPERANS KORISTER

Björnar, vampyrer eller trebenta grisetter... Kungliga Operans kör bemästrar sång på absolut högsta nivå samtidigt som de både agerar och dansar på scenen. Kungliga Operans kör var med redan vid den första premiären 1773 och har sedan dess varit en oumbärlig del av Kungliga Operans verksamhet. 

»Operakören spelar och sjunger så man tappar andan« EXPRESSEN

Nyfiken på våra korister?
DU HITTAR DEM HÄR »